8 tips bij het kiezen van de juiste basisschool

8 tips bij het kiezen van de juiste basisschool voor je kind.
Er zijn heel veel basisscholen in Nederland en deze zijn allemaal verschillend. Ze benaderen de leerling op een andere manier en hebben een bepaalde filosofie. Als ouder wil je de beste basisschool voor je kind. Een school die past bij je opvoedmethode en waar je kind zich ook prettig voelt. In deze blog geef ik je 8 tips die je kunt gebruiken om de juiste basisschool te kiezen.

8 tips bij het kiezen van de juist school:

1. Peil de mening van andere ouders in de buurt.
Ouders die al oudere kinderen hebben, hebben ook al meer gehoord over verschillende scholen. Zij kunnen je vaak een goed advies geven over hoe zij een bepaalde school beoordelen. Houd er wel rekening mee dat iedere ouder waarschijnlijk andere dingen belangrijk vindt, het geeft je wel een goed beeld welke school ‘beter’ aangeschreven staat.

2. Bezoek de school
Ga de school eens een paar keer bezoeken. En dan het liefst onder schooltijd. Zodat je goed kunt observeren hoe de leerkrachten omgaan met de leerlingen en wat de sfeer is op de school. Het is ook erg belangrijk dat je kind zich thuisvoelt. Vraag je kind daarom ook wat hij/ zij van de school vindt.
3. Ga naar www.scholenopdekaart.nl
Op deze website presenteren de scholen zich en geven ze aan wat hen als school uniek maakt. Je kunt ook scholen vergelijken, zodat je gelijk een mooi overzicht hebt van de verschillen tussen de scholen.
4. Welke onderwijsmethode wordt er gebruikt?
Er zijn heel veel verschillende onderwijsmethoden, zoals jenaplan, dalton, de vrije school of montessori. Ga voor jezelf na welke methode het beste bij je kind aansluit.
5. Hoe is het verloop van leerkrachten?
Mocht er een groot verloop van leerkrachten zijn, dan kun je je gaan afvragen wat de reden daarvan is. Een sterk team van leerkrachten leidt tot een betere cultuur op school, waardoor ook de prestaties van de leerlingen positief beïnvloed worden.
6. Heeft de school veel verwachtingen?
Scholen die nogal wat verwachten van hun leerlingen, volgen de leerlingen ook op de voet om ervoor te zorgen dat ze het beste uit zichzelf halen. Het feit dat de school veel verwacht van je kind, kan je kind veel zelfvertrouwen geven.
7. Hoe breng je je kind naar school?
In het begin zal je je kind naar school moeten brengen. Maar houd er bij de keuze voor een school al rekening mee dat je kind over een paar jaar waarschijnlijk alleen naar school zal gaan. Zijn er veilige oversteekplaatsen?

8. Buitenschoolse opvang
Als je werkt is het ook belangrijk om erover na te denken waar je kind na schooltijd naartoe zal gaan. Als er buitenschoolse opvang wordt aangeboden op school, zou dit een voordeel kunnen zijn.

Dit zijn 8 tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van de juist school voor je kind. Maar het allerbelangrijkste is dat je kind zich goed voelt en dat jullie als ouders je goed voelen bij de school waar je kind naartoe gaat. Hij / zij gaat er immers wel 8 jaar lang naartoe.