De juiste studie kiezen, dat is zo makkelijk nog niet. Dikwijls hebben studenten in het hoger onderwijs pas laat in de gaten dat ze eigenlijk een studie gekozen hebben die hen niet geheel op het lijf geschreven is. Daar zit je dan, vaak al ruim een of twee jaar gestudeerd, om er vervolgens achter te komen dat dit niet eens is wat je wil of wat je van je studie verwacht had. Laat staan dat dit uiteindelijk die baan op gaat leveren waarvan je jaren geleden droomde, maar waar je nu van walgt. Het is nog niet te laat om in te grijpen. Nu kan nog alles veranderen, maar ook als je nu voor het eerst een studiekeuze gaat maken is dit vast en zeker een interessant artikel voor jou.

Waar ligt je interesse?

Als je al weet wat je wil worden is een juiste hbo-opleiding vinden niet zo moeilijk. Wil je accountant worden, dan heb je er niks aan om verpleegkunde te gaan studeren. Andersom evenmin. Weet je echter niet exact wat jij wil gaan doen na je studie dan wordt een studiekeuze ook een moeilijker onderwerp. Studies als bedrijfskunde, biologie en laboratoriumonderzoek maar ook management, economie en recht (MER) zijn vrij ruim opgezet en laten ruimte voor meerdere beroepen in een later stadium. Zo kun je eerst meer ontdekken voordat je een verdere keuze maakt. Mocht je later door willen stromen naar het wetenschappelijk onderwijs kan dit ook nog nadat je klaar bent met je hbo opleiding, zo zou je, je ook nog in een later stadium kunnen verdiepen in een bepaald kennisgebied.

Stad en opleidingsinstituut

Een hbo opleiding volg je niet overal. Alhoewel alle grotere steden in Nederland over het algemeen wel over een hogere school beschikken is het aanbod wel behoorlijk verschillend. In de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven heb je veel meer keuze dan in pakweg Sittard of Enschede. Vragen die je echter aan jezelf moet stellen zijn onder andere of je dagelijks op en neer wil reizen? Of dit daadwerkelijk haalbaar is? En of de studie die jij wil gaan volgen wel wordt aangeboden in de stad van je voorkeur. Het kan heel gezellig zijn als al je vrienden en vriendinnen samen een kamer willen delen in hartje Amsterdam, maar als de studie die jij wil volgen om later je droombaan te kunnen scoren alleen wordt aangeboden in Maastricht en Groningen dan heb je er niets aan om in een gezellig en leuk studentenhuis in Amsterdam te wonen.