Het examenjaar

Stel je zit in het examenjaar van het vmbo op de middelbare school. Je moet dan de keuze maken welke vervolgopleiding je hierna wil gaan doen. Dit is voor veel kinderen een erg moeilijke keuze. Om de juiste keuze iets makkelijker te maken, hebben we hier wat tips.

Wat is een mbo
Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Deze sluit aan op het vmbo. Ook kwalificeert het je voor de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en goed burgerschap. De meesten daarvan, zoals bouw, techniek, zorg, sociale beroepen en economische beroepen zijn te volgen bij een ROC. Een ROC is een regionaal opleidingscentrum. Groene opleidingen, zoals landbouw, tuinbouw, bosbouw, voeding en dierenhouderij zijn de volgen bij een AOC. AOC staat voor agrarische opleidingscentra. Er zijn ook vakinstellingen. Deze instellingen bieden studies voor een bepaald beroep, zoals bijvoorbeeld scheepvaart of meubelmakerij. Verder zijn er ook nog particuliere opleidingen. Hierbij wordt je opgeleid tot kapper, schoonheidsspecialiste of styliste.

Er zijn veel verschillende soorten. Er zijn verschillende niveaus, niveau 1, niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Deze opleidingen zijn een combinatie van leren en werken. Sommige leerlingen gaan meerdere dagen naar school. Dit heet beroepsopleidende leerweg(BOL). Wel lopen zij stage tijdens sommige schooljaren. Als leerlingen een dag per week naar school gaan en de rest werken, heet dit beroepsbegeleidende leerweg(BBL).

Tips bij de juiste keuze
-Een studiekeuze test. Een studiekeuze test zorgt ervoor dat je erachter komt waar jou interesses liggen. Door te weten waar je interesse ligt wordt het makkelijker om een keuze te maken. Na het afronden van de test staan de beroepen die passen bij de interesses.
-Open dagen. Door open dagen te bezoeken leer je de studie echt kennen. Ook kun je dan de docenten en leerlingen vragen stellen. Zo krijg je er een goed beeld bij.
-BOl of BBL. Het is goed om van te voren na te denken of je BOL of BBL wil gaan doen. Wil je juist in de schoolbanken zitten of juist gewoon lekker wil werken. Zo kan je gericht zoeken.
-Praat met anderen. Door met anderen te praten kom je meer te weten over de ervaringen of verhalen die ze gehoord hebben van anderen over bepaalde studies. Als iemand er een slechte ervaring mee heeft, zal het jou waarschijnlijk niet heel erg aanspreken. Zo kan dit je erg goed helpen.
-Kansen op de arbeidsmarkt. Naast dat je een studie doet die echt bij jou past, is het ook belangrijk dat je er daarna een baan mee kan krijgen. Het zou zonde zijn als je ergens voor opgeleid wordt waar je later geen werk in kunt krijgen.