Het is april en je kind heeft nog steeds geen studie gekozen: wat nu? 

De studiekeuze is een van de belangrijkste keuzes die je in je leven zal maken, en het bepaald grotendeels je toekomst. En als ouder ben je als geen ander begaan met de studiekeuze van je kind. Maar het is inmiddels april en je kind heeft nog steeds geen flauw idee wat ze wil doen. Maar dit is nog geen reden tot paniek, het is namelijk nooit te laat op de hulp van een studiekeuze adviesbureau in te schakelen. Je kind zal samen met een coach op zoek gaan naar wat ze echt wil, en uiteindelijk komt ze wel op haar pootjes terecht. 

Wat je niet moet doen: voor je kind gaan kiezen 

Sommige ouders zijn misschien geneigd om een studie voor hun kind te kiezen. En dit is een compleet begrijpelijke neiging. Je wil als ouder namelijk dat je kind goed terecht komt, en waarom zou dat wat voor jou werkte niet voor haar werken? Maar daar zit ook meteen het probleem: geen mens is hetzelfde. Dat betekent dus dat dat wat voor jou werkte niet meteen voor jouw kind werkt. Hoeveel ze ook op je lijkt, ze is een andere persoon met andere wensen en vaardigheden. 

Op zoek naar zichzelf: het hoofddoel van een studiekeuzetraject 

Als je zelf terugdenkt aan de tijd dat je je studie koos valt je waarschijnlijk één ding op: je had echt geen idee wie je was, zeker als je het vergelijkt nu, nu je jaren aan levenservaring achter je hebt. En dat is precies waarom hulp bij studiekeuze jouw kind kan helpen. Het zorgt er namelijk voor dat jouw kind zichzelf weet te vinden, en die nog niet opgedane levenservaring kan compenseren met de inzichten die ze tijdens het studiekeuzetraject op zal doen. 

Het hoeft niet allemaal steeds hoger 

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en daarom zal je graag willen dat je kind een zo hoog mogelijke opleiding gaat doen. Maar is dat wel wat ze echt wil? Voor sommigen is deze hoog presterende omgeving niet de plek waar ze zich thuis voelen, en de studiekeuze gaat uiteindelijk hoofdzakelijk om het vinden van geluk. En als je kind geluk kan vinden in een minder hoog betaald beroep is dat beter dan dat ze diep ongelukkig op een hele berg geld kan zitten. Wat vanuit jouw oogpunt objectief gezien de beste keuze lijkt is subjectief gezien misschien niet de juiste keuze.